BURSA, MODERN ÇOCUK KÜTÜPHANESİNE KAVUŞTU

782

673 YILLIK MEDRESE YENİDEN EĞİTİMİN HİZMETİNDE

– BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BAKIM VE ONARIMLARI TAMAMLANAN LALA ŞAHİN PAŞA MEDRESESİ, 21.02.2012 TARİHİNDE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ OLARAK YENİDEN HİZMETE AÇILDI.

– BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, BURSA’YA YENİDEN KAZANDIRDIKLARI ECDAT YADİGARI ESERLERİ KULLANIMA AÇARAK, BURALARI YAŞAYAN MEKANLAR HALİNE GETİRDİKLERİNİ SÖYLEDİ.

– VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜ MÜRSEL SARI, BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNİN DE DESTEKLERİYLE TARİHİ ESER RESTORASYONLARINDA ÇOK VERİMLİ BİR DÖNEMİN YAŞANDIĞINI SÖYLEDİ.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle bakım, onarım ve gerekli düzenlemeleri yapıla Lala Şahin Paşa Medresesi Çocuk Kütüphanesi olarak eğitim hizmetine yeniden sunuldu. Başkan Altepe, tarihi mekanları kullanıma açarak, ecdat yadigarı eserleri yaşayan mekanlar haline getirdiklerini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bitinya dönemi surları, Osmanlı’nın ilk dönem eserleri ve 8500 yıllık geçmişi bulunan arkeoparka kadar uzanan tarihi ve kültürel miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Orhan Gazi ve I. Murad’ın kumandanı Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında inşa ettirilen, Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar eğitim hizmetinin verildiği medrese, Büyükşehir Belediyesi tarafından çocuk kütüphanesi olarak yeniden eğitime kazandırıldı. Uzun yıllar harabe halinde kalan, 1969 yılında Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılarak kütüphaneye dönüştürülen tarihi yapı, 2009-2010 yılında vakıflar tarafından bir işadamının sponsorluğunda restore ettirildi. Geçtiğimiz yıl daha verimli hizmet sunulması amacıyla Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen tarihi medrese, eksik olan mutfak e tuvaletlerin yapılması, gerekli bakım ve onarımların tamamlanmasının ardından Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak kapılarını çocuklar için açtı.

Tarih; Bursa’da değerini buluyor

Osmanlının ilk dönem eserleri olan han, hamam, medrese gibi yapıları ayağa kaldırmanın ötesinde bu yapıların vatandaşlar tarafından kullanılıyor olmasının büyük önem taşıdığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu nedenle restorasyonunu tamamladıkları tüm eserleri halkın hizmetine sunduklarını söyledi. Tarihi Hisar bölgesinde 673 yıl önce yapılanan medresenin yine çocukların eğitimine açıldığını kaydeden Başkan Altepe, “Kütüphanemize ilköğretim 1. kademe öğrencilerine yönelik 3 bin civarında yeni kitap kazandırıldı. Bunun yanında okuma salonu, çocuk oyun odası ve internet odası ile çocuklarımız burada hem eğitimlerine katkı sağlayacak, hem de keyifli vakit geçirecek. Pazar günleri hariç her gün sabah 9.00’dan akşam 18.00’a kadar hizmet verecek olan kütüphanemiz bölgedeki çocukların yeni buluşma noktası olacak” dedi.

Restorasyonda en şanslı dönem

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ise sorumluk alanında bulunan Bursa, Yalova, Sakarya ve Bilecik’te son 8-9 yılda 35 milyon TL harcayarak 140 eseri restore ettiklerini, 8 eserin restorasyonunun da halen sürdüğünü söyledi. Zafiralık Mescidi, Hatice Sultan Türbesi ve Muradiye Camii restorasyonlarıyla ilgili ihale sürecinde olduklarını kaydeden Sarı, “Bizim çalışmalarımızın yanında Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin katkılarıyla Bursa ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılmasında en şanslı dönemini yaşıyor. Bu tarihi mescidi günümüze yakışır hale getirerek yeniden Bursa’ya kazandırdıkları için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini keserek, kütüphaneyi hizmete açan Başkan Altepe ve protokol üyeleri, içeride kitap okuyan çocuklarla sohbet etti.