YENİ BİR KÜTÜPHANE DAHA HİZMETE GİRDİ

1271

Yaklaşık 520 yıl önce Bursa’nın en büyük medreselerinden biri olarak yaptırılan, bakımsızlık ve yangınlarda büyük hasar gören ve 1855 depreminden sonra ise tamamen toprak altında kalan Hançerli Fatma Sultan Medresesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk günkü ihtişamıyla yeniden hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu güne kent merkezinde 680 tarihi ve kültürel miras projesini hayata geçirdiklerini belirterek, 10 yeni ilçedeki eserler için hazırlanan 450 tarihi miras projesiyle ilgili çalışmaların da hızla sürdüğünü söyledi. İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, nadide bir eser olarak nitelediği tarihi medreseyi gıptayla seyrettiğini belirterek, “Toprak altındaki bu eseri vücuda getiren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da çalışmayı “inanılmaz etkileyici ve takdire şayan bir eser” olarak nitelerken, “Ecdat emanetlerine sahip çıkmak bizim asli sorumluluğumuz. Bu sorumluluğu en iyi şekilde gösterdikleri Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Tarih başkenti Bursa’yı adeta bir açık hava müzesi haline getirmek amacıyla günümüze ulaşan yer üstündeki tüm eserleri ihya eden Büyükşehir Belediyesi, Bayezid Paşa Medresesi gibi tamamen yer altında kalan bir eseri daha tüm ihtişamı ile gün yüzüne çıkardı. Musa Baba, Piremir, Davutkadı, Zümrütevler ve Sıracevizler Mahallelerinin kesişme noktasında bulunan tarihi yapı üzerindeki 3 katlı binayı kamulaştırıp, kaldıran Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmalarıyla tarihi medresenin temellerine ulaşmıştı. Yaklaşık 520 yıl önce, Sultan 2. Bayezit’in torunu olan Hançerli Fatma Sultan tarafından yaptırılan ve Bursa’nın en büyük medreselerinden biri olan yapı, aslına uygun olarak yapılan restorasyonun ardından tüm ihtişamı ile kent ziynetleri arasındaki yerini aldı. Yıldırım’daki sosyal ve kültürel aktivelerin merkezi olacak tarihi medrese, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle hizmete açıldı.

Kültür merkezi olarak açılan Hançerli Fatma Sultan Medresesi içerisinde yer alan kütüphane de vatandaşların hizmetine sunuldu.

hançerli4 hançerli3 hançerli2 hançerli1